• начало
  • новини
  • творчество
  • галерия
  • аудио
  • видео
  • връзка

 Диана Експрес

Тодор Върбанов  


През септември 1983г. Илия Ангелов, Максим Горанов и Живко Топалов напускат  група „Диана Експрес”  и заминават на Запад. Митко Щерев прави трио, което не е прието от публиката и както той казва:

  „След като се убедих, че от триото нищо няма да излезе, реших да запазя солокитариста Фори /Виктор Грънчаров/ и започнах да търся певец и бас-китарист.”

   Март 1984г. Митко Щерев прави предложение на Върбан да стане бас-китарист и певец на групата, след като го чува как пее и свири в кафе-театъра на НДК. Върбан приема, тъй като между  „ Спринт Експрес” и Вили Кавалджиев се получават разногласия относно получения договор за работа на Запад. По същото време Илия Ангелов се прибира в България и моли Митко Щерев да го върне в групата. Първите репетиции на Върбан, са само с Митко Щерев в неговия дом, като запазва в своя архив щимовете на басовите партии на песните от репертоара. Следват три репетиции на цялата група и тръгват на турнета в състав:

    Митко Щерев – клавири

    Илия Ангелов – вокал

    Тодор Върбанов /Върбан/ – бас-китара и вокал

    Виктор Грънчаров /Фори/– китара

    Валентин Христов – ударни

        Винаги има весели случки, за които да си спомня Върбан:

            „През 1984 година свирех в „Диана Експрес”. Всички музиканти по това време се събирахме в „Кристал”. Дори си имахме неписан закон къде да сядат студийните, къде концертиращите и къде кръчмарските музиканти. Разменяхме информация, продаваха се инструменти и се обсъждаха турнета.

    Всеизвестният Джимарката, и до ден днешен мой приятел, бе работил като техник във всички групи. Но все го гонеха, понеже беше податлив на щуротии. Оплака ми се, че е без работа и ако може да ходатайствам пред Митко Щерев да го вземе. Митко си бе патил от него и трудно се съгласи. В началото на турнето Джими бе послушен, но няма да забравя една случка в Тутракан.

    Работата на техниците бе да наредят апаратурата и осветлението. По време на саундчека, Джими уловил един петел и го скрил в една от гримьорните. Да, но жената, на която беше петела го видяла и извикала милиционер, един от тези, които охраняват концерта. Малко преди концерта, тя и милиционерът дойдоха да питат за петела. Всички бяхме възмутени, как може да ни вини, че човек от нас е взел петела. Милиционерът повярва и ни остави на мира.

    Фори,китаристът ни, върл подражател на Ричи Блекмор, винаги свиреше без чорапи. Не знам от къде беше чул, че и Ричи свири  така. И представете си какво шоу настана, когато в началото на концерта на сцената се появи петел, обут в чорапите на Фори. Жената си взе петела, но не върна чорапите на Фори. В последствие разбрахме, че всичко това е дело на Джимарката.

    Митко бе добър и не го изгони до разпускането на групата през 1985год.”

 

     Успоредно с турнетата подготвят и песните за нова дългосвиреща плоча.

През септември 1984г. записват в Балкантон  LP „Диана Експрес 5”. В плочата Върбан пее “Лоша черта” , „Щедрост”, която е в стил ню уейв, а  заедно с Илия Ангелов  „Китка” и „Виновният” .

       През октомври 1984г. „Диана Експрес” отиват  на турне в Чехия, заедно с тяхната рок група „Олимпик”. Турнето има голям успех . След завръщането си в България, получават покана за турне и в Русия, но Концертна дирекция отказва да ги изпрати. В края на декември 1984г. Митко Щерев решава, че е време „Диана Експрес” да слезе от сцената.

    Независимо, че групата се разпада през 1985г., Митко Щерев записва в Балкантон заедно с Върбан, Васил Василев /Дъмпера/, Емил /Махалюлю/ и симфоничен оркестър музиката към филма „Скъпа моя, скъпи мой”. Едноимената песента към филма е изпята от Илия Ангелов и Милица Божинова.