• начало
  • новини
  • творчество
  • галерия
  • аудио
  • видео
  • връзка

 Сладко и горчиво

Тодор Върбанов  


Успоредно със соловите си изпълнения, през 1987г. Върбан записва няколко песни и с Васил Василев-Дъмпера. Стават популярни като дует „Сладко и горчиво”, а техни хитове са песните „Кой е прав, кой е крив” по музика на Стефан Димитров и „Ще боли” по музика на Васил Папазов. Дуета съществува две години, като продуцент им е бившият импресарио на група „Сигнал” Стефан Широков. Имат тв снимки за различни младежки предавания на БНТ, които са потънали в архивите на телевизията.

   За дуета Върбан си спомня с усмивка:

  „Хубави времена бяха! С Дъмпера сме добри приятели още от „Спринт Експрес”, а това, че и двамата сме музиканти ни помагаше много. Дъмперчето, за мен, като барабанист е в тройката на България. Това го показваше и като барабанист при Лили Иванова, и в „Динамит браз бент” /оркестър „София”/, които свиреха в шоуто на Тодор Колев  „Как ще ги стигнем американците”. Публиката ни възприемаше като певци и не всеки знаеше, че сме инструменталисти. Дори си спомням едно шоу, което направихме на новогодишни балове в гр. Ямбол.

      В програмата имаше рок банда, която си беше наредила инструментите на сцената. Нашето участие трябваше да бъде около 30 минути. След втората песен попитах публиката: „Знае ли, някой какъв е Дъмпера?” Отговорът  беше : ”Певец.” Тогава казах: „Да, но той е и добър барабанист!” Естествено никой не повярва и се понесе един смях, който ме накара да помоля Дъмпера да изсвири една ръченица. Цялата зала избухна в още по-силен смях. Смехът спря в момента, в който той седна на барабаните и започна „Дайчовото”. След това започна една блус схема и аз без да мисля взех бас китарата. Направихме и малко джаз, само бас и барабани. Като спряхме да свирим, аплаузът беше толкова силен, че не можахме да продължим с песните от програмата ни. Публиката искаше да свирим и стана така, че пяхме около десет минути, а свирихме около четиридесет минути. Всички се забавлявахме  от сърце! Весело, много весело беше!”