• начало
  • новини
  • творчество
  • галерия
  • аудио
  • видео
  • връзка

  СПРИНТ


Тодор Върбанов  


В средата на 1983 година Върбан получава покана от Пейо Пеев, ръководител на рок група „Спринт”, за работа като басист и фронтмен, с договор към Концертна дирекция. В програмата участват и Росица Ганева и Вили Кавалджиев.

Членове на рок група „Спринт” са:

Пейо Пеев                         – ударни и ръководител

Валентин Колчев /Миро/ - китара и вокал

Тодор Върбанов /Върбан/- бас  и вокал

Илиян Боов                        - клавир и вокал

   Групата прави турнета из страната и балове с Орлин Горанов и Ани Върбанова. Записват няколко песни в БНР, една от които е „Нашата песен” по музика и текст на Тодор Върбанов. По това време песните композирани от Тодор Върбанов не се приемат добре от Комисията към редакция „Забавна музика” при БНР и „Нашата песен” не вижда бял свят.

   Ето какво си спомня Върбан за това време :

   „Свирех в група „Спринт”. Солисти ни бяха Вили Кавалджиев и Росица Ганева. Бяхме на щат към Концертна Дирекция, но не мога да кажа, че пълнехме салоните. Дори понякога ни падаха концерти поради липса на интерес. А толкова много ни се живееше! Миро, китаристът, често си продаваше педалите, за да има какво да ядем и естествено да пием. Когато не можехме да си позволим да се храним в ресторант си купувахме консерва „Копърка”, която струваше само 22 стотинки. Спомням си, след един концерт попитах Миро, с когото спяхме в една стая какво ще ядем. Той ми отговори: ”Копърка Лукс”.

Писнало ни бе да отваряме консервата, а от там да ни гледат десетки жални очички. Дори песен бяхме написали:

     „Хиляди очички

      Жални, но добрички...”

Е, повярвайте ми, от тогава не ям копърка „Лукс”.

   По това време Вили беше включил в репертоара си една песен на Френки Милър „Ревност”. Често му правехме номер: вместо в Ре-минор, свирехме във Фа-минор. На височините в припева винаги не му стигаше глас, а ние тарикатски се подсмихвахме. Музикантски номера!...”

 

 

   Вили Кавалджиев

Орлин Горанов